1. Pukul putih telur sampai menjadi soft peak. Sia guna stand mixer jak, senang ;)
2. Lepas tu, masih dalam mode memukul, masukkan gula sesudu demi sesudu sampai habis. Pukul sampai jadi ‘meringue’ atau bahasa mudahnya, bertanduk. Refer gambar di bawah contoh-contoh adunan telah bertanduk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTri6ix-qwd2EJKKU9FX6UqvupUckJuFncVQuDU1epVEIB93VHyNzvBiAfUMA1aHJSZGcwElbxX9Z2iMcxCT284wzdN7G2s1kpdabtRc5juFG3R2xbQtCeCSTLTFcqR-jjGTnZhWcCGqlT/s400/6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikCpyxXCm22FCjW4nyXB0URH90nUh-EUYy7JYPxOIlPmrsjsqiooBuhE2YeeZn8AfJC7WLsm5VQwcyE6zmNK1rf-GDqBpf5T6US3hMe0aCkJfiU3igaL78rJAVZrQDfWZgI0iifXNXCExd/s400/14.jpg)
3. Lepas tu, masukkan pula esen vanila, dan pukul sebati.
4. Matikan mixer, masukkan pula cuka dan tepung jagung dan gaul sebati menggunakan senduk kayu.
5. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 150 degree celcius.
6. Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak (Sia gunakan acuan kek 8 inci) Tuangkan adunan ke dalam bulatan yang telah dilukis cantik tadi. Pandai-pandailah cantikkan adunan tu ya….
7. Bakar adunan selama 1 jam.
8. Bila oven berbunyi, tutup api oven, bukak sedikit pintu oven, dan biarkan pavlova menyejuk di dalam oven selama lebih kurang 1-2 jam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFepxNIc5BiRdvT-khjc5YfD0PflNkhJuHRNoin0trwghgBO_4J33CEdUVBqF0Zy_VE61X9ogmuecugapb6BEfCEkZaeQ0fT0UowBFXAFwOHzmch5aMhcQvPn1afkdWmZOaTXk29XHGUaq/s400/3.jpg)
Cara-cara buat whipping cream:
1. Pukul whipp cream dengan gula dan esen vanilla sampai kental.
2. Masukkan dulu dalam peti beku selama ½ jam sebelum di picitkan ke atas pavlova. Senang cerita, sebaik-baiknya buat whipping cream lepas pavlova sudah masak atau bila mahu makan pavlova tersebut. Kalau tidak, nanti whipp cream tidak nampak cantik…
No comments:
Post a Comment